HARIMAU MALAYA vs GARUDA

ole..ole..ole..ole...kita menang!!kitalah juara!!

huhuh....dgn lafaz Bismillahirrahmanirrahim...saya dengan ini mengisytiharkan bahawa............
TEEEETTTTT!!!
oit2!!ape ni der???blom menang lg la..mlm ni baru nak tentukan...
huhuhu...
ok2...ni sekadar gimik semata-mata...tiada kaitan dgn yg hidup atau yg mati...
saje nak kasi bakar semangat pemain2 negara mlm ni...
GO HARIMAU MALAYA!~~~~
semangat gler nak tau result mlm ni..mudah2an keputusan berpihak pada MALAYSIA...
apa2 pun kalah ke menang ke kita tetap satu rumpun...
jgn plak ada yg nak ganyang-mengganyang lagi ye...
tak baik mcm tu...
kan bagus kalau hidup aman damai mcm ni..
bantu membantu..
jgn gaduh2..tak elok tu..
hehe

apa2 pun wat pasukan MALAYSIA dan INDONESIA~bola, bola jugak...persahabatan tetap dijaga...peace no WAR!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

PENAT SUDAH~~~

aku dah penat...

nak harungi semua ni
dah penat nak pujuk hati ni
dah penat nak ikut rentak permainan dia
dah penat nak berangan
dah penat nak berpura-pura
dah penat nak memasang impian dan angan2 utk hidup bersama dia
dah penat nak sabar ngan kerenah dia
dah penat nak jadi org yg selalu mengalah
dah penat nak percaya pada dia
dah penat nak fikir pasal sape aku dlm hidup dia
dah penat nak teruskan perhubungan ni
DAH PENAT NAK CINTAKAN DIA
dah penat nak rindukan dia
dah penat segala-galanya yg berkaitan dgn dirinya...............................................................................

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

kenapa takut kahwin awal??

huhu..kalau baca tajuk ni mesti org ingat aku gatal kan??

haha..takde maknanya okay??
sbb apa aku buat entry mcm ni..
sebabnya aku baca satu artikel pasal ni kat iluvislam..
nak baca??
klik kat sini...
[iluvislam]
korg baca ni..mesti korg pun akan terasa nak kawen..hihih
bukan apa..dpd korg kehulu kehilir ngan jantan/awek yg bukan muhrim..
baik korg wat yg mcm org dlm artikel tu buat..
kan lagi bagus..
tak buat dosa...dapat pahala lagi..sbb bina masid..
dan inilah yg aku idam selama ni...
sebuah perkahwinan yang sah yang disulami cinta yg baru berputik..
syok wo..hihi..
dan aku sgt saspek..eh bukan respek kat org yg kawin awal..
sbb apa..mereka berani sahut cabaran..
mmgla nanti org ckp..gatal btol..muda2 dah kawen...dah la takde kerja lagi..
nak bagi bini makan apa??
benda nilah yg selalu halang dpd anak muda kawen kan??
tapi..pada aku la..
kalau dah kawen tu..mesti ada rezekinya..
btol tak??
huhu..tapi..terpulanglah..pada prinsip masing2...
apa pun..yg baik jgn dilengahkan..dan cubalah elakkan benda yg tak baik terjadi...
mudah2an kita mampu mengubahnya..
salam amal dan iman~~


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

good bye HSBC~hai KWSP

pertama sekali aku nak ucapkan selamat tinggal HSBC!! dan selamat berkenalan KWSP!!

aku dah buat keputusan yang aku akan wat LI aku kat KWSp..
wlupun kat sana tak ada elaun..tapi aku dah diterma nak LI kat sana dengan pastinya...
dpd aku tggu call dari HSBC yg mcm tak ikhlas tu..baik aku terima je tawaran KWSP tu..
mmg la rugi kalau tgk dari segi elaun..tapi aku dah simpan siap2 dlm mnd set aku..aku LI nak cari pengalaman..so tak kisahla ada elaun ke tak...
makanya aku terpaksalah survive ngan duit PTPTN aku sepanjang LI nnti..
wah!!sadis plak aku rasa..tapi nak buat mcm mana..demi pengalaman dan keperluan pengajian..*eceh* hehe
tapi tulah..satu je prob aku skrg ni..TRANSPORT!!
aku perlukan kenderaan nak g kerja!!
sbb KWSP tu kat klang..wlupun nmpk mcm banting ngan klang tu dekat..tapi klang ngan umah aku tu jauh...perjalanan almost satu jam~kalau naik keta..kalau naik bas mau 2 jam + ngan tggu bas semua...pukul brape aku nak g kerja mcm tu??
pastu..kalau naik bas..mau tambang lebih RM10 sehari..sebulan dah brape???bleh ke survive ngan duit PTPTN aku tu??
pastu..kalau nak sewa umah ke bilik ke..mau RM200 sebulan..baru sewa..brg2 keperluan aku??makan semua??arghh!!!tension tau tak!!
hadoii!!pening aku fikir tau..
sbb tu aku nak cari keta 2nd hand...yg boleh bayar ansur...sbb mana mampu nak byr full terus..hehe
kalau aku ada keta aku bleh la dok umah..duit aku pun utk tuang minyak je la...mkn aku bleh tapau dari umah...kalau tak tapau pun duit makan utk lunch je..breakfast ngan dinner kat umah la..kan jimat tu..pastu..aku tak yah risau brg2 keperluan aku..sbb semua dah ada kat umah..ok tak bajet planning aku??hehe..
tapi apa2 hal pun aku kena bincang ngan abg aku gak..sbb dia lagi arif dan lagi matang..*bukan tua..tapi matang...
hmmm...kalau fikir2 balik aku nak praktikal je pon..mcm nak kerja btol dah aku rasa...haha...
tapi inilah yg dinamakan pengalaman..dan pengalaman mematangkan seseorang..btol tak??

hmmm..bab HSBC n KWSP ni plak..mmg la sedih sbb aku agak berharap dapat HSBC tu..selain dari sbb elaun..aku tgk tempat kerja dia mmg best..rasa mcm kerja btol..tapi oleh kerana pihak dyorg wat mcm ni kat aku..aku terus tawar hati..mmg dah tak bersemangat nak LI kat sana..dan bila aku fikir2 balik..maybe ada hikmahnya...nape HSBC tu mcm nak tak nak je kat kami...
bagus gak aku dapat KWSP..aku leh dok umah..jaga mak..itu je aku rasa sebab yg paling kuat...mudah2an semuanya berjalan dengan baik...
dan yang paling penting sekarang.....................
AKU NAK KERETA!!okay?heheh
so..kalau ada sape nak jual keta bleh la roger2 aku...tapi aku nak yg 2nd hand..bwh RM5000 dan boleh ansur bulan2...ok??

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

peraduan si comel~~please vote for me!!

hai semua!!
nampak tak gambar kat atas tu??
tak nampak?
ish3...sape tak nampak..alamatnya...haishh..
heheheh
takdelah..main2 je..ok2...
sebenarnya aku ada masuk contest gmbr kucing kat satu page FB ni..
so..aku mohon jasa baik korg untuk vote gmbr kucing aku ni..
cara2 mudah je...

i) sila bukak page ini [adem & cats]
ii) LIKE page kat atas tu
iii) cari gmbr yg aku post kat wall page tu..gmbr kucing kat atas tu
iv) klik LIKE pada gmbr tersebut

ha....senang je kan??huhuh
undian korang yg akan tentukan aku ni menang ke tak...ada bnyk gmr2 lain lagi..
korg bleh jugak LIKE gmbr2 kucing kat situ..
aku LIKE semua gmbr sbb kucing2 tu sgt comel..!!
ehehhe
okay..jgn lupa tau...LIKE cepat..hehe
makasih!! =)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

10.10.10 [part 1]

hallloooooooooooo!!!!!!!!!
assalamualaikum...
salam jumaat yang mulia...
okay..sekarang free cket nak tulis entry..
actually kat lab ni..tgh tggu mek azimah dtg fak..
sambil2 tu leh la nak update pape yg patut..hehe...
anyway...bnyk kejadian sepanjang mggu ni yg berlaku..
so..aku nak start ngan tarikh 10.10.10
huhuh..
cantikkan tarikh tu??
semua pilih tarikh tu utk majlis istimewa dyorg..
hari tu la semua nak kawen, semua nak bertunang, berkhatan, and kalau boleh nak lahirkan anak pun hari tu..
hehehe..mcm2 la org ni kan..
aku pun tak terkecuali terbabit sama dlm tarikh tu...
*aishh...bukan aku yg bertunag or kawen ok???
hehe...aku dpt undangan kawen kwn sekolah dulu..
hihi...maka, aku,farikha,milin dan dayah telah berpakat utk pergi majlis tu..
kami pun memulakan perjalanan dari ukm ke upm utk amik kawan aku dalila kat sana..
sampai highway farikha dah salah masuk..termasuk jalan nak ke nilai..
oleh kerana highway tak boleh u-turn..maka kami teruskan je la..
milin kata boleh u-turn kat bukit mahkota..dkt ngan kuis..
so..teruskan perjalanan smpai tol bukit mahkota..
malang tidak berbau...ni lah saat dan peristiwa yg takkan kami lupakan
keta kami t'langgar tembok kat pondok tol kat bukit mahkota tu..dan..akibatnya..tayar depan blah kanan pancit habis!!!!!!
bygknlah..kami2 awek2 cun ni dlm situasi ni..
ya Allah..betapa cuaknya masa tu..
nasib baik ada pakcik berhenti gak kat tepi tu..
*dyorg nak g toilet..
so..kami pun mintak tolong pakcik tu..alhamdulillah..dia yg tolong tukarkan tayar kami..
tapi..ada satu lagi masalah..sbb..tayar tu kempis..
tapi kitorg takut nak bwk..sbb kitorg ber4..
pastu panggil la plus peronda..sampai2 je pakcik plus tu..dia kata boleh tu bwk..
kitorg pun tawakallah..
bwk smpi petronas..nasib baik tak jauh..
dan ini 1st tyme aku pam tayar keta..
*nasib baik baru belajar amali keta..huhu
setel semua..kitorg pun gerak la g upm..alhamdulillah..kol 12 kitorg smpi upm..
sian cik dela tggu kitorg lama..otw g banting kitorg tak lalu h/way..lalu jln biasa..hehe
sian gak kat farikha sbb 1st tyme drive kat h/way..
tapi tulah..dy asyik salahkan diri je..
aku pon ckp..ala..takde pape la..baisalah tu org kalau ada P tak accident tak sah..ok?
hehe..sbnrnya nak sedapkan hati sendiri gak..
oklah...smpi sini dulu..nnti sambung balik..azimah pun dh smpi ni..
tata!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

tak sempat

nak tulis..
tapi tak sempat..
bnyk sgt assgnmnt nak siapkan
bnyk nak citer kat korg
tapi..
tak sempat nak belek blog ni
huhuhu
nnti dh free org tulis ae???

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

conteng2 je....

hahahaha...hihihii...huhuhuh...
asyik gelak2 je aku mlm ni..
entah apa kena entah..
tak taulah...kena sampuk dlm kelas amali keta tadi kot..huhuh
ha..tgk....gelak lagi...okay2...
dah penat nak gelak2...
actually..niat di hati nak siapkan 2 assgnmnt mlm ni..
kalau bleh siap la...entahla tercapai tak niat suci murni aku ni ke tak...
hhihih...
aiyoo..lagi gelak2...udah,udah...!!
okay..esok schedule aku sgt pack..
ada 3 tempat nak g...2 umah org kawen..1 umah org bertunang..
dan esok hari paling bz bagi rakyat2 malaysia..
sbbnya ramai giler yg amik tarikh 10.10.10 nak kawen, bertunang, merisik, berkhatan..dsb..
*erk..bercerai ada tak??...na'uzbillah...
okay2..dah..jgn merepek plak ye...heheh..
so..aku bleh jamin...esok takde sape akan masak kat umah..sbb semua g kenduri kendara dan still ada lagi umah terbuka...
standard la rakyat malaysia ni..umah terbuka sampai raya haji...padahal pose sebulan je pon..
tu pon entah penuh entah tak..hehe..
*mengata dulang paku serpih..kata org dia yg lebih..opppss!!
heeee...dah2...merepek lagi..
okay...esok destinasi pertama umah aini afiqah..kwn sekolah dulu..pastu g umah zaim..kakak dia bertunang..pastu last sekali g umah hamim..kakak dia kawen..huh!!sgt pack rancangan itu..
then..aku balik ukm mcm biasalah..isnin pagi...huhhu..standard lah tu...
tak sabar plak rasa nak tggu esok...sbb sebenarnya 1st tyme g kondangan umah kawen kawan sekolah...siyes wa ckp...huhuhuh
*kondangan(bahasa jawa) = undangan..
okay..papehal pon...tggu aku update nnti ye..bagi gmbr sume..mesti gempak...huhuh...


p/s : kawan aku azimah ada hobi baru..edit2 gmbr kawan2 dia guna photoshop..contoh2 gmbr dia edit kat bawah ni...





yang ni tajuk dia :rezza shah yg stress pegi pantai remis yg air kelabu tu

tak tau tajuk pe....hihi

* azimah mintak izin copy gmbr ni...huhuhuh...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

♥ kenape ALLAH temukan kita dengan org y salah ♥



Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.



1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.



2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.



3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.



4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.



5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...



6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.



7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.



8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.



9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.



Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.



Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..



PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..


~ALLAH knows BESt!~♥

p/s : dipetik dari FB seorg teman

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

halal untukmu dunia dan akhirat

bila nak bincang sama2 ni??

mcm tak berminat je nak bincang pasal kita
saya dah tak mampu nak tanggung rasa ni lagi
sangat2 membebankan jiwa saya
saya nak luahkan dari hati ke hati
nak bincang yang terbaik untuk kita
saya tak nak kehilangan awak sekali lagi
cukuplah hari tu saya hilang awak sekejap
saya tak mampu nak kawal perasaan saya
ari2 saya nangis
setiap kali pas solat saya nangis
kalau awak pergi lagi dari hidup saya
entahla
tak tau lah nak jadi apa
jangan tinggal saya lagi ye
saya nak jadi yang halal disisi awak
DUNIA & AKHIRAT~~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

~bengang ngan diri sendiri~

geram dgn diri sendiri
tak taulah nape ngan aku ni
masih ingat kat dia lagi
tapi kalau ikut logik
mmg susah pun nak lupakan insan tu dlm sekelip mata
mana taknya
dah setengah tahun kawan
tetiba je putus
mana bleh lupa dlm masa 2 mggu je
nak lupa yg dulu pon amik masa bertahun2 gak la
baru ilang perasaan tu
hmm...
entahla
aku sendiri dah keliru
malam semalam dia mesej aku balik
tak tau apa motip dia
aku pun dah keliru ngan diri sendiri
marah ada, geram ada, sayang...lagilah ada...
ya Allah..tetapkanlah imanku ini ya Allah
aku harap dan berdoa dia akan berubah satu hari nanti
aku berdoa supaya dia ubah perangai tu
aku tau dia budak baik
tapi tak tau apa yg menghasut dia jadi mcm tu
sian kat family n kawan2 dia
dan lagi kesian kat diri dia
semoga dia akan berubah satu hari nanti
dan mana tau dia akan menjadi imam kami??

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

kena MARAH~~~

huk3...
ari ni abis satu kelas kena marah
gara2 result mid term yg mcm hampeh
uhuk3..
sume takut je tgk prof marah tadi
makan dalam wooo
tapi kan..bagus gak prof marah tadi
kalau tak
tak tau la bila nak insaf dan sedarkan diri
tanx a lot prof!!!
we'll try our best in final
maafkan kami ye prof
kami wat prof kecewa
hurmmm
pasni dah janji ngan diri sendiri
tak mo main2 lagi
nak blaja btol2 n sungguh2
sementara ada masa lagi ni
dan yg paling penting
NO MORE LAST MINUTE STUDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

p/s : tgh susun balik jadual study and assgnmnt2 yg kena siapkan satu2...

posted by melati
1 okt/ 12:22 pm

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

~nukilan buat A.I.R~

air dah balik!!!!!!!!!!!
yea2..air dah balik
air pergi mana selama ni???
air ok tak??
nape pegi lama sangat??
saya risau tau
semua org susah hati tau
semua org susah bila air takde
semua jadi tak keruan bila air tak ada
air tak kesian ke kat kami??
nak mandi susah..
nak lepas hajat susah
nak wat mcm2 pon susah
air jgn pergi lagi tau
kitorg sume rindu sgt2 kat air
kitorg tak marah air
kitorg syg sgt 2 kat air
janji ae tak pergi lagi
ok???

p/s : jimatkan air...jgn membazir..=)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

~langkah tercipta~

Semalam aku kelukaan,
kecewa kehampaan,
mencalar ketabahan,
mimpi yang sering ku harapkan,
menjadi kenyataan,
namun tak kesampaian.

Allah…
Inginku hentikan langkah ini,
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan,
semangat tenggelam,
lemah daya,
haruskah aku mengalah,
namun jiwaku berbisik,
inilah dugaan.

Dan langkahku kini terbuka,
pada hikmah dugaan,
uji keimanan (menguji keimanan),
tak dilontarkanNya ujian,
di luar kekuatan,
setiap diri insan.

Allah…
Pimpinlah diriku,
tuk bangkit semula,
meneruskan langkah,
perjuangan ini,
cekalkan hati dan semangatku,
kurniakan ketabahan,
agar mimpi jadi nyata,
padaMu ku meminta.

Daku mohon agung kudratMu,
wahai Tuhan yang satu,
segalanya dariMu.

*langkah tercipta by UNIC
lagu yg sering aku dgr untuk menaikkan semangat dan motivasi dikala aku kecewa dan tertekan...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

masih belum berhenti

tak taulah nape
ingat dah boleh lupa
ingat dgn gelak ngan kwn2 boleh wat aku lupa kat dia
tapi aku silap
setiap kali aku sendiri
air mata ni otomatik akan jatuh mencurah2
mcm kat air terjun
ingat semua tentang dia
ingat tentang saat indah bersama
padahal tu semua takde harga bagi dia
kdg2 aku rasa bodoh sgt
nape aku leh terima dia dlm hidup aku
padahal dia cuma anggap aku ni mainan je
tak lebih dari tu
dan itu bermakna aku di permain2kan selama ni
ya Allah
sakitnya hati aku..hanya Allah yg tau
betapa aku pasang impian dan harapan pada dia
tapi rupa2nya itu cuma mainan dan helah dia
ya Allah
aku menangis lagi
aku tak boleh pura2 ngan hati sendiri
menangis dan terus menangis
tu yg aku mampu wat sekarang
walaupun nmpk aku gelak2 n gurau2 ngan kwn2
tapi tu cumalah untuk gembirakan hati aku depan kwn2
aku tak mo sedih depan dyorg
aku takmo nangis2 depan dyorg
sekarang ni
hanya pd Allah tempat aku mengadu dan bergantung
aku tak tau nak ngadu kat siapa lagi
hanya Allah tempat aku luahkan segala
semoga Allah dengar luahan hati hambanya yg banyak wat dosa padaNya ni
aku nak life aku yg dulu
happy and gelak2 seikhlas dan sepenuh hati
bukan gelak tipu2 nak tutup sedih hati aku
aku dah penat ngan perasaan ni
aku takleh biarkan
nnti lagi pedih
lagi dalam
lagi dia bernanah
lagi teruk
entahlah
aku harapkan life aku yg dulu dtg balik
aku tak pernah sedih seteruk ni
dulu kalau sedih pon
sekejap je dah baik
maybe sbb aku btol2 syg kat dia
sbb tu jadi mcm ni
dulu masa clash ngan ex-bopren pun tak sedih mcm ni
hmmmm
tak taulah nak ckp mcm mana
dah perjalanan hidup aku mcm ni
kenalah teruskan jugak
takkan nak berhenti hidup plak??
disebabkan org yg mcm tu
na'uzubillah
mudah2an aku dijauhkan dari benda2 tu
mudah2an aku dapat melupakan seiring waktu yg berlalu
tak kisah la berapa lama nak amik masa
asalkan aku mampu teruskan hidup ni
untuk aku tambahkan ibadahku pada yg ESA
tu je sebenarnya caranya aku nak tenangkan diri

*semoga kebahagiaan abadi menjadi milkku selamanya dunia dan akhirat*

p/s : masa tulis entry ni pon air mata aku tak berenti2 kuar...hmmm...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

J.U.J.U.R

[JUJUR]

satu perkataan yg nmpk mcm mudah
tapi susah nak praktikkan..
tol tak??
sape nak mengaku yg dia tak pernah ckp tak jujur??
atau dlm erti kata lain..tak pernah tipu or bohong..
ada??
ha..tgk tu..tipu lah tu..tak nak ngaku plak..
kalau ada..meh sini aku nak belanja makan kepsi satu set..huhu..tapi bagi bukti la korg tak pernah menipu..
boleh2???
=D
walau sekali korg mesti pernah tipu punya kan..
tak kira la tipu sunat ke, wajib ke, makruh ke, harus ke..
yg penting ada...
mmg tak dapat nak nafikan..kita taklah sempurna mana..sbb kita manusia biasa..
tapi at least cuba la sedaya upaya untuk berlaku jujur dlm hidup kita..
nak tipu cket boleh..tapi kenala bertempat...
mcm dlm exam tadi
aku dh dpt soalan..and kawan aku tak dpt lagi..
lecturer ckp jgn buka soalan dulu..tp kwn aku dok suruh buka..
aku ckplah lectrer tak bg..
dia boleh kata..jgnlah jujur sgt..kan dia jauh tu..tak nampak..
mmg la dia jauh..tak nmpk..tapi ALLAH??
ALLAH kan maha melihat dan mengetahui..
stp apa yg kita wat mesti Dia tau..btol tak??
at least kalau kita tak nak jujur ngan org..jgnlah sampai kita tak jujur ngan ALLAH..
ye dak??
hmm...
pasal jujur ni lagi..
aku nak nasihatkanlah kpd org2 yg ada pasangan..
jujurlah ngan pasangan masing2..insyaAllah..org yg jujur ni hidupnya berkat..
kalau dok pusing sana..pusing tang sini..satu ari ang kantoi gak..
percayalah ckp aku..
lagi2 yg baru nak usha boy/girl friend tu..
toksah la dok auta memanjang pasal idop ang..
ckp je lah yg sejujurnya..
smpai bila nak tipu je??smpi dah nak menikah nnti??
especially ORG LAKI..jgn dok auta cerita pasal hidup angpa..
satu ari kantoi..baru padan muka...dan2 tak dpt terus awek tu...baguih sangat menipu..
nak ke jadi PENIPU PROFESIONAL sepangjang hayat??
mcm mana nak BERKAT hidup...dok tipu sana sini..hish!!
ha...yg pompuan ni pon satu..dok caya kat laki sgt wat pa??nak caya pon agak2 la..
percaya2 pun..siasat gak boypren awak tu..bukan nak curiga..tapi berjaga2...
jgn jadi mcm lembu..bodoh..kena cucuk idung..hmmm..
*sian lembu tu tak memasal kena gak..hihih..
~ha..tu dia..mak senah dah membebel..hi3...
dgr tu..jgn dok cbuk tipu2 org...DOSA tau..

tapi tulah..jujur salah..tak jujur pun salah..
org yg terlalu jujur ni pun susah gak..sbbnya selalu jadi 'bahan' org...
selalu jadi mangsa org yg nak amik kesempatan..
tak yah ckp org lain la..aku sendiri pun..
bukanlah nk ckp aku ni jujur sgt..tapi siyes..aku tak pandai nak auta citer..nak tipu2 org..lagi2 bab hidup aku..kalau org tanya aku jwblah yg sebetulnya..
tapi..org masih amik kesempatan atas aku..
MAHAL sangat ke jujur tu??brape juta harganya...??susah kot ye jadi org jujur ni...ish3...

~hmmm..penat aku membebel tau..kalau pasni korg wat jugak lantak la..
korg punya kitab..tanggung sendiri..aku nak pi qadha' tidoq sat..~


*jadi..mari kita renungkan..dan selamat beramal*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

~mahar cinta~

Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara di hatiku melagukan rindu
Kiranya engkau mampu mentafsirkan
Setiap bait kata-kata yang terucap

Pasti dirimu kan memahami
Harapan kasih yang terbina
Sekian lama di sudut hatiku
Hanyalah untukmu

Bukanlah aku sengaja
Melindungi rasa di jiwa
Namun bimbang diri kan terleka
Hanyut dibuai angan dan mimpi indah
Hingga terabai segala cita
Sedang khayalan tak menjanjikan
Segunung kebahagiaan
Sebagai mahar hantaran

Apakah mungkin engkau mengerti
Setiap cinta yang dilafazkan
Bukanlah sekadar mainan
Tetapi sebuah janji

Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara dihatiku melagukan rindu
Kiranya engkau bisa mentafsirkan
Setiap bait kata-kata yang terungkap

Pasti dirimu dapat melihat
Rahsia kasih yang terpendam
Sekian lama di sudut hatiku
Hanyalah untukmu
Selamanya..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

~terima kasih ya Allah..terima kasih semua~

terima kasih ya Allah

kerana hadirnya mereka dalam hidupku

membuatkan aku sentiasa merasa disayangi dan dihargai

walaupun kau telah hilangkan seseorang dari hidupku

namun aku tak pernah berasa kesunyian di dunia ini

mereka sentiasa ada disisi ku disaat suka dan duka

menceriakan hatiku yg bersedih ini

aku amat menghargainya dan kini ku tahu

bahawa ada insan yg masih sayang dan perihatin padaku

mengapa perlu aku tangisi

pemergian seseorg yg tak tau menilai kasih sayang yg aku curahkan

sedangkan aku dikelilingi insan2 yg berhati mulia dan menyayangiku sepenuhnya

terima kasih semua...yg menyayangiku dan menghargaiku seadanya..

p/s : kutujukan karya ini khas wat KELUARGAKU , TEMAN2 SEPERJUANGAN DAN SEMUA YG MENYAYANGI DIRI INI..=D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

hatiku hancur lagi

oh hati....
kau terluka sekali lagi
untuk yang keberapa kali
aku tak pasti
penat kau menyemai perasaan itu
namun ia tidak dihargai
hanya kerana sebuah perkenalan
kau menjadi mangsanya
kadang suka kadang duka
dan kadangkala tiada beza
kau mula menyayanginya sepenuh dirimu
namun dia tidak pernah menganggap begitu
sian kau hati
selalu menjadi permainan insan-insan yang tak tau nak menilai
walau apa pun
kau harus memulihkan diri
untuk kembali bertarung di medan yang penuh ranjau ini
sentiasalh memuji Illahi
hanya dengan itu
dirimu akan kembali tenang setenang air di kali
hati...
jangan bersedih lagi
yang terjadi biarkan ia pergi
yang mendatang
hadapi dengan tenang
semoga kau lebih bersedia dan matang
dalam menempuh segala cabaran...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

~masih menyepi~

rasa bersalah masih menghantui diri..
tak tau nape..
patutnya dia yg mintak maaf kat aku
sbb tak ckp terus terang kat aku
tp aku plak yg terasa bersalah
entahla
aku dh mintak maaf bnyk kali
tapi dia tak respon sepatah pun
aku tak tau nak ckp pe lagi
berserah je pada takdir
kalau dia ikhlas nk kawan ngan aku
mesti dia contact aku or respon kat aku
kalau dia tak nak kawan aku dah
itu hak dia la
aku tak leh wat pe
yg aku mampu wat
doakan dia bahagia

p/s : esok ada midterm...nak study pun tak bleh fokus sgt..sbb rasa bersalah tu mendalam sgt2..semoga esok ada sinar ketenangan dan kebahagiaan wat aku...amiin

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

~rasa bersalah~saya minta maaf~ =(

sorry sangat2!!!!!!!!!!!!!
itu yg mmpu saya ucpkan..
takde niat pun nak sakitkan hati awak
saya btol2 rasa bersalah
langsung takde niat nak malukan awak
saya tak pernah anggap awak jahat atau apa
awak mesti ada alasan nape wat mcm tu
saya harap hubungan ni tak berakhir
saya suka kawan ngan awak
bukan sbb pangkat awak..kerja awak
tapi sbb awak adalah awak
saya tak tau awak marah ke malu ke
tapi saya tak pernah cket pun nak malukan awak ke
nak marah awak ke
saya cuma tggu awak terus terang je
tapi mlm tadi saya plak yg berterus terang
maafkan saya ye awak
kalau awak dh benci dan tak suka saya
takpelah
saya redha
saya tak nak memaksa
saya tahu..saya tak ada hak nak campur urusan awak
tapi satu je saya nak awak tau....
saya sayangkan awak!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

KHODIJATUL KHOIRUL UMMI

bersua kembali...kali ni nak tulis pasal pe ek??
ada idea tak?huhuh
tetiba nak citer pasal nama aku yg panjang berjela tuh..
setiap kali org tgk nama aku mesti dyorg terpana jap..
tak tau la apasal..
sedap sgt kot nama tuh..huhuh..mcm tuan dia gak..cun gitu..eceh..kembang sudeh..
hihih
and pastu..ramai yg tanya..panjangnya nama..mcm mana nak sebut ni??
aii..takkan aku nak ajar bace kot..huhu..eja je la..pastu bunyikan..senang je...
*ko ckp mmg la senang..sbb nama ko...cuba bg nama org lain yg pnjg gak..ko pun susah nak baca ka??dush!!..*
amik ko..kena sekepal..huhu
okay2...rilex sudeh..meh aku story mory cket pasal asal usul nama aku nih..
mmg nama yg unik aku akui..
takde org yg nama sama ngan aku..tapi tak taulah kot2 pasni aku t'jmpa kan..
kalau aku jumpa nama yg sebiji mcm aku mmga aku nak wat kenduri la...aku jemput satu malaysia dtg umah..uhuhuh..
so..tanpa melengahkan masa..aku kasi cerita cket ar..
asalnya begini..
pada 21 thn yg lalu..
disebuah desa yg permai lagi damai..
tepat jam 4:08 am lahirlah seorg anak prmpn yg comel cute miut...kat hospital banting..
anak yg sungguh tak disangka2..sbbnya apa..sbb baby ni jarak ngan abg dia 14 thn..bygkanlah..pasangan mastor dan hamsaton langsung tak sangka akan ada baby lagi..setelah 14 thn berlalu..
uhuhuh...
maka setelah lahir..pasangan ni pun nak namakan anak dyorg ni la...
yg abah nak nama khodijah..tapi yg emak plak nak nama ummul khoir..
so..untuk tidak menghampakan..si abah ni pun combine la nama2 tadi..mula2..nama tu khodijah ummul khoir..tapi mcm tak sedap la plak..so..si abah pun ejas2 lagi..dan akhirnya..setelah bersetuju...
KHODIJATUL KHOIRUL UMMI BT MASTOR
telah terpilih...
ha..tulah citernya..sbb tu nama aku pnjg cenggitu..
tapi nama panggilan aku kat umah pendek je..MUN..sbb amik dari ummul tadi tu..
hehehe..
so..kepada semua tok2 kadi dan insan yg bakal menjadi suami aku..silalah baca,eja dan hafal nama aku elok2..
sbbnya nak akad nikah nnti senang...kang salah sebut naya je kang aku..hahaha
bukan apa..
pernah la dulu kan..masa nak amik hadiah cemerlang SPM..emcee ni announce la nama aku..so aku pun pegi la kat pentas amik hadiah..tetiba penyampai hadiah tu tanya aku..cuba sebut nama sekali lagi..so..aku ngan bangganya pon sebutlah nama aku..pastu boleh dato' tu ckp..
"ni mcm mana tok kadi nak nikahkan nnti??pnjg sgt namanya"
uhuhuhu..aku senyum je la...dlm hati..pandai2 la tok kadi tu..kena la baca btol2..ye tak??hihih
makanya..itulah dia..aku tak pandai nak wat story sgt..tapi janji korg paham kan??
dan lagi satu..org suka tanya..apa makna nama aku tuh??
senang je maknanya..
KHODIJAH SEBAIK2 IBU....
dan mudah2an aku mmpu menjadi ibu yg baik..amiinnn..
and disebabkan org sume panggil aku ummi...
ex-bopren aku pernah ckp..aku mmg mcm mak org..huh!!
bukan ckp pasal tua..tapi kematangan aku mcm mak org..boleh uruskan family dan anak2..eceh..kira dah ok la nak kawen kan...hahahahah..
sila jgn berangan ok!!
awak tu blaja tak abis lagi..dah gatal nak kawen ye..huhuh
okaylah...
penat dah type..
nak g solat..dh lewat ni...
adios.........

p/s : jgn main2 tau..aku ni anak pendekar mastur @ mustar mcm dlm citer p.ramlee..huhuh


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

raya tahun ni...

ikhlaskan hati mohon kemaafan...
leburlah dosa di tapak tangan...
lupakan segala silap dan salah...
insan bersatu membina ummah....

SELAMAT HARI RAYA UNTUK SEMUA!!

alhamdulillah kita masih diberi kesempatan untuk meraikan hari raya aidilfitri pd tahun ni...
thn ni raya aku simple je...tak de sakan sgt..
tak tau nape..
mcm takde mood..
maybe sbb aku dh raya dulu kot sblm tiba masa..
huhuh...
nak wat mcm mana...dia dtg tanpa kuduga..cewah..
mcm biasa..pagi2 raya kami sume adik beradik mmg akan berendam air mata punya...
salam2 dan bermaaf-maafan...dan tahlil untuk arwah abah..
sedar tak sedar..dh 8 kali raya kitorg sambut tnpa abah..
*al-fatihah wat abah tersayang*
ok2..tak mo sedih lagi..
happy cket ye..=D
ha...mcm tu lah..huhuh
pagi2 pas semayang raya..dah ada tamu..tak lain tak bukan..
anak2 jiran aku..mmg penuh satu umah..dyorg dtg mesti konvoi adik-beradik punya...
huhu..mmg happening umah aku pg tuh..mcm biasa umah aku mesti hidang mknn berat punya..
nasi tu wajib..tapi pagi tu aku tak sempat lagi nak wat sambal jawa..kitorg hidang nasi impit je la...
tu pun habis dyorg mkn..hehe..dahsyat..
menu umah aku tiap2 tahun mesti nasi ngan sambal jawa..
org dtg umah aku mmg cari tu punya...
tak tau lah apasal..sedap sgt ke??ehem3..sila jgn puji diri sendiri ye..huhuh
dan menu sampingan thn ni adalah mihun sup..
sampai muak aku bau sup and tgk mihun tu..huhu...
thn ni lain sikit tren sbb tetamu yg dtg cket2..tak sekali harung...
ok cket la..at least aku ada masa rehat..tak mcm thn2 lepas..lepas maghrib je aku terus tak sedarkan diri..heheh..
penat tahap gaban!!
tapi seronok sgt sbb ada org sudi lagi nak dtg raya...kalau mak aku dh takde nnti..tak taulah kitorg...hurmm...
dan yang paling happening tahun ni..dan tak pernah dibuat orang..
sepupu aku nikah masa hari first raya tuh...
sgt2 terkilan sbb kitorg tak dpt nak raikan dia..yelah raya pertama..sape nak tggalkan umah..mak aku lagi2la tak nak..sb tau..tetamu mak aku mmg ramai..
tapi apa pun.. selamat pengantin baru wat sepupu aku siti norbaya ngan pasangannya..zamri@ijam..semoga berkekalan hgga akhir hayat...amiin..
dan sedih gak thn ni sbb tak dpt join konvoi raya..huwa!!
apa nak buat..masa hari tu mmg tgh demam teruk..pastu tamu mak aku pun ramai...
and transport takde plak tu..lagi la sedih..tapi takpe..next year aku akan join gak..insyaAllah..=D
terima kasih kepada sume tetamu yg dtg..smga kehadiran semua mmbawa rezeki dan rahmat wat kami...
maaflah kalau ada yg terkurang semasa melayan atau terkasar bhs masa gurau2...
and tq wat kwn2 yg dtg umah..mira,rina,eika,fiza,aeda dan aisyah..huhu..dan yg lain2 gak..
semoga kita boleh lagi bertemu ramdhan dan aidilfitri tahun depan..amiin,..sampek ketemu meneng..


p/s: punyalah bz layan tamu ditambah ngan mood raya yg tak berapa nak ada..smpai tak amik gambar satu keluarga....hihi..apa daaa...;-)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

yo!!what's up

assalamualaikum....
hehehe...
lama tak menaip kat sini
sian dia..sampai berhabuk ha...ish3..
meh aku lap2 cket blog ni...fuhh2...kasi polish cket ar..
kalau la blog ni boleh ckp..
mesti dia ckp mcm ni kan..

blog : apehal ekau dtg??
aku : merajuk ka incik blog??
blog : takde maknanya den nak merajuk..yg ekau ni lamo den tak nampak..mano poie??
tak sian ko kat den ni ha..
aku : bnyk sori la incik blog aku sgt bz..aku kan student..mcm2 koje aku nak settle..
jgn marah ar...
blog : yolah..dari tahun lepas ekau wat entry..skrg baru nak mulo lagi..apo jonis manusio ekau ni...eden tak kiro..ekau kono polish den cantik2 punyo....kalu tak ekau buleh berambus dari sini...
aku : *sambil wat mata menggoda cket
okay2..incik blog..aku kan kasi polish sama incik blog punya badan..kasi cantika ar..wangi2 bagai...boleh ka itu mcm??(dh mcm mamak plak~bedal la labu)

ha..tulah dia..kena ko sebiji..kan incik blog dh merajuk..
hehe
okay2..pasni janji tak wat lagi
aku try luangkan masa ngan incik blog ye...
lappp you incik blog!!
mmmuuuaahhh300x

(^_^)

p/s : dua tiga aku berlari
mana nak sama ngan kaki korang
dua tiga buleh ku cari
mana nak came ngan incik blogku sorang...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments