~resepi dari ibu~

ha..kali ni aku nak kongsi satu masakan yang pada aku mmg dan teramatlah sedap...
siyes aku cakap...
kalau masak lauk ni..aku mmg akan makan bnyk punya
nasi sepinggan penuh...
huhuh..
oleh sebab aku ni ada darah keturunan mamak dari penang...
so...kari adalah salah satu feveret aku...
tak kralah kari apa..kari ayam ke..daging ke...ikan ke..
semua aku bedal...
kalau masak kari ni aku mesti masak yg maveles marvelous punya...
kali ni aku nak kongsi resepi dari arwah nenek aku..turun ke mak aku..pastu turun plak ke aku..
hehe...
resepi tu diberi nama...KARI DAGING CINCANG DENGAN KELAPA BAKAR
mesti korang tak pernah dengar kan??
selalu masak kari kita guna santan biasa je kan..
tapi cuba sekali sekala korang taruk campur kelapa bakar...
rasa dia memang lain...
senang je nak wat kelapa bakar tu..
korang amik kelapa sebiji..belah dua..
pastu bakar atas dapur gas sampai isinya hitam2 cket..tapi jgn smpi hangus plak..
pastu korang parut kelapa tu...then belender kisar ngan air sampai halus...

so...untuk masak plak...sediakan 2 biji bwg merah, 3 ulas bwg putih, 1 1/2 inci halia...tumbuk sampai hancur..tapi jgn lumat sangat...kasi pecah2 je...
okay...sebelum tu...daging cincang kena basuh bersih2 pastu rebus sampai empuk...make sure jgn sampai hangit plak..bila dah mendidih..kecika api sikit and tutp rapat...so...daging akan cepat empuk..
seterusnya...bancuh 5 sudu  serbuk kari...sediakan kulit kayu manis sikit, 2 kuntum bunga lawang, 1 sudu biji halba dan jgn lupa daun kari..


bila dah cukup semua...kita boleh la start menumis...minyak tu agak2 la ye...jgn banyak sangat dan jgn sikit sangat...okay...bila minyak dah panas.masukkan halba,kulit kayu manis,bunga lawang ngan daun kari dulu...perghh!tyme ni aroma dia pasti meletup lah...haha..

okay...jgn lama2 sangat...kang hangus pla..pastu masukkan bawang yg dah ditumbuk sume2 tadi...tumis sampai naik bau...baru masukkan serbuk kari yang dibancuh tadi....okay..tumis sampai pecah naik minyak...
dah rasa2 serbuk kari tu masak..boleh la siram bubuh air stok rebusan daging...

okay..pastu masukkan daging cincang tadi..ngan kentang sekali..tutup periuk tu...tunggu sampai kentang empuk...bila dah menggelegak..kentang pun dah empuk..boleh la masukkan kelapa bakar yang dah di blend tadi...tggu sampai mendidih lagi..pastu masukkan santan biasa plak...last sekali masukkan air asam jawa...
okay..ha..satu lagi..jangan lupa garam ngan serbuk perasa...bila dah cukup semua...boleh lah hidangkan dgn nasi dan boleh wat mi kari...!!=D




okay...dah siap pon KARI DAGING CINCANG DGN KELAPA BAKAR...
SELAMAT MENCUBA!!=)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comments: